Odd Molly

En røgfri fremtid

Sponsoreret af Kræftens bekæmpelse og TrygFonden 

Smøger siger mig intet og det har det aldrig gjort. Hver eneste gang jeg har kigget på mine forældre som stod med en smøg i munden tænkte jeg: “Amanda, du skal aldrig komme dertil” – hvilket den dag i dag er lykkes. Jeg ryger ikke, og det kommer jeg hellere aldrig til. Jeg har fået æren af at lave et samarbejde med kræftens bekæmpelse og trygfonden. De har skabt en fælles vision om et røgfrit danmark i året 2030, og denne vision bliver kaldt røgfri fremtid.

Jeg har lagt mærke til at rygning er blevet mere udbredt end det noglesinde har været før, i hvertifald iblandt unge. Når jeg står udenfor med mine venner eller veninder, eller hvis jeg er til en fest bliver jeg som regel altid spurgt: “Vil du have en smøg?”, og mit svar er som altid: “nej tak”. Det ansigt jeg får af denne person er et ansigt som er utrolig forbavset og personen ser ekstrem overrasket ud. “Ryger du slet ikke?”.

Unge i alderen 15-17 år eksperimentere alt for meget med cigaretter, og dette giver rygevaner. Når man starter på en ungdomsuddannelse såsom gymnasiet er rygning en billet til et nyt socialt fælleskab,  og derfor stiger tallet utrolig meget fra grundskole til ungdomsuddannelse.  En ting som jeg har bidt mærke i er at 15 årige ryger 5% hver dag, og 18% hver dag, hver uge eller sjældnere. Blandt 16-25 årige er tallene steget 15 og 29%. Når jeg kigger på denne stigning slår det mig at det er en klar markering hvor vi kan nå vores målgruppe hvor det er allermest relevant. Vi unge er så gode til at sige nej til ting, men hvorfor er vi så dårlige til at sige nej til smøger? 9 ud af 10 teenager ønsker faktisk en røgfri Fremtid, så hvorfor ikke opfylde denne vision i fællesskab? Hvorfor støtte et produkt som ødelægge kroppen?

Jeg håber at vi på et tidspunkt kan kigge på hinanden og tænkte: “Vi klarede det” – og inderst inde tror jeg også du håber det samme.

1 kommentar

  • Aaron

    That’s great Amanda, I’m proud of you, smoking is a bad habit, and very addictive and harmful, thank you for your service.
    <3 love

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Odd Molly